Gezamenlijke schulden zijn schulden die door meerdere mensen samen zijn aangegaan. Een schuld kan aangegaan worden door mensen die samenwonen of (in gemeenschap van goederen) gehuwd zijn met elkaar. Een gemeenschap van goederen heeft niet alleen tot gevolg dat geld en goederen van beide partners binnen de gemeenschap vallen, maar ook schulden die vóór en tijdens het huwelijk zijn aangegaan of ontstaan. Doordat deze schulden in de huwelijkse gemeenschap terecht zijn gekomen, zijn beide partners met hun gezamenlijke vermogen aansprakelijk voor de schulden.

Een schuld die tijdens het huwelijk door de ene partner wordt aangegaan, wordt feitelijk ook voor de andere partner aangegaan. De wet beschermt de andere partner in sommige gevallen tegen financiële risico's. Dan is er toestemming van de andere partner vereist vereist voordat de je een overeenkomst mag sluiten.

Wie is tijdens het huwelijk voor welk deel van de schulden aansprakelijk?

De hoofdregel is dat iedere echtgenoot aansprakelijk is voor alle schulden die binnen de gemeenschap vallen en voor schulden die hij of zij in persoon of namens hem of haar zijn aangegaan. Dit zijn dus schulden die aangegaan zijn tijdens een huwelijk in gemeenschap van goederen en schulden die bestonden op het moment dat het huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden is voltrokken. Hierbij maakt het niet uit of allebei de partners of slechts één van de partners ingestemd hebben heeft met de schuld. Wanneer het gaat om een schuld die de andere partner is aangegaan en die niet valt onder de gewone gang van de huishouding is alleen het gemeenschappelijk vermogen en het privé-vermogen van de partner die de schuld is aangegaan aansprakelijk. Het privé-vermogen van de andere partner dat buiten bereik van de schuldeisers valt kan bijvoorbeeld bestaan uit een erfenis of schenking waarbij de schenker of erflater uitdrukkelijk heeft bepaald dat de schenking of erfenis niet in de gemeenschap mag vallen.

 

Wie is na ontbinding van het huwelijk voor welk deel van welke schulden aansprakelijk?

Wie is na ontbinding van het huwelijk voor welk deel van welke schulden aansprakelijk?
Na het huwelijk moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de soort schulden.

  1. Schulden die aangegaan zijn voor de gewone gang van het huishouden, en
  2. Schulden die door of namens een partner in privé zijn ontstaan.

 

Voor de schulden die aangegaan zijn voor de gewone gang van het huishouden blijven beide ex-partners voor de volle 100% aansprakelijk totdat de schuld helemaal is afbetaald. Wanneer de ene partner al 60% van de schuld heeft betaald kan de andere partner door de schuldeiser slechts voor 40% van de schuld aangesproken worden. Hoe dit in een echtscheidingsconvenant of onderling is afgesproken is niet relevant voor de schuldeiser omdat die afspraak (overeenkomst) slechts geldt tussen de gescheiden partners en niet tussen de gescheiden partners en de schuldeiser (de schuldeiser was geen partij bij de totstandkoming van het convenant).

Wanneer het gaat om schulden die door of namens de andere partner zijn aangegaan is er iets bijzonders aan de hand. Tijdens het huwelijk is de partner die de schuld niet is aangegaan in privé niet aansprakelijk voor de schuld. Alleen het gemeenschapsvermogen is daarvoor aansprakelijk. Na ontbinding van de gemeenschap wordt de helft van de schuld die de andere partner in privé is aangegaan opeens voor maximaal 50% een privé-schuld van de partner die de schuld niet is aangegaan. De partner die de schuld is aangegaan blijft ook na ontbinding van de gemeenschap voor het gehele bedrag aansprakelijk. Dit houdt in dat wanneer de partner die de schuld is aangegaan al 70% van de schuld heeft betaald, de schuldeiser de andere partner voor maximaal 30% (minder dan het maximum van 50%) van de schuld kan aanspreken. Wanneer de partner die de schuld is aangegaan maar 20% van de schuld heeft afbetaald kan de schuldeiser geen 80% eisen, maar slechts 50% van de schuld.

Waarop kan de schuldeiser zich verhalen?

Iemand die een schuld aangaat, staat met zijn gehele vermogen in voor de afbetaling van die schuld. Hierbij is het belangrijk te weten wat er nou verstaan moet worden onder 'zijn gehele vermogen'. In elk geval valt hieronder zijn privévermogen. Naast het privévermogen kan er sprake zijn van een gemeenschappelijk vermogen wanneer de schuldenaar is getrouwd in gemeenschap van goederen. Wanneer hier sprake van is, kunnen de schuldeisers zich ook verhalen op het geld en de spullen die in de gemeenschap vallen. Wanneer het om een schuld gaat die aangegaan is in het kader van de gewone gang van het huishouden is dit ook begrijpelijk, maar als het gaat om een privé-schuld van de andere partner zou het voor de andere partner oneerlijk zijn dat de gemeenschap wordt aangesproken terwijl de partner die de schuld is aangegaan genoeg vermogen heeft om de schuld of een deel van de schuld te betalen. In dit laatste geval heeft de partner die de schuld niet is aangegaan het recht om de schuldeisers te wijzen op privé-goederen van de andere partner die voldoende verhaal bieden.