Er zijn situaties denkbaar waarbij de werkgever schade lijdt door bepaalde gedragingen die u als werknemer verricht. In dat geval bent u als werknemer schadeplichtig. Dat betekent dat de werkgever recht heeft op een schadevergoeding. Veelvoorkomende situaties waarbij schadeplichtigheid optreedt:

  • Bij ontslag op staande voet dat terecht is bevonden.
  • Bij handelen in strijd met een concurrentiebeding.
  • Biet tijdig opzeggen arbeidsovereenkomst.
  • Indien u een contract voor bepaalde tijd opzegt voor het verstrijken van de termijn en er was geen tussentijds opzegbeding in het contract opgenomen.
  • Bij arbeidsongeschiktheid die u opzettelijk zelf hebt veroorzaakt.

 

Ontslag op staande voet

Uw werkgever kan slechts een schadevergoeding van u vorderen bij een ontslag op staande voet als er voldaan is aan de strenge eisen die gelden bij ontslag op staande voet. Kort gezegd houdt dit in dat het ontslag gebaseerd is op een dringende reden en het ontslag moet onverwijld zijn gegeven (zie: ontslag op staande voet). Als de werkgever hier niet aan voldoet, dan is de werkgever schadeplichtig.

Indien het ontslag wel terecht is gegeven, dan kan de werkgever een schadevergoeding van u vorderen. In Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek staat namelijk dat de partij die door opzet of schuld aan de ander een dringende reden heeft gegeven om ontslag op staande voet te geven of te nemen schadeplichtig is. De schadevergoeding bedraagt het loon over de opzegtermijn die voor u geldt.

 

Handelen in strijd met een concurrentiebeding

Indien u handelt in strijd met een concurrentiebeding (zie: concurrentiebeding) en de werkgever heeft hierdoor schade geleden, dan bent u schadeplichtig wegens wanprestatie oftewel contractbreuk. De schadevergoeding die u dient te betalen is meestal een bedrag dat in uw overeenkomst is geregeld. De rechter kan dit bedrag matigen als het bedrag bijvoorbeeld onredelijk hoog is.



Niet tijdig opzeggen 

Houdt altijd de opzegtermijnen goed in de gaten. Wanneer u te laat bent met opzeggen, dan heeft de werkgever recht op een schadevergoeding. Dit bedrag is meestal het loon gelijk aan de opzegtermijn die u in acht diende te nemen inclusief wettelijke rente en toeslagen. U had namelijk in de periode dat u te vroeg had opgezegd moeten werken.

 

Contract bepaalde tijd opzeggen 

Wat als u een contract voor bepaalde tijd opzegt voor het verstrijken van de termijn en er was geen tussentijds opzegbeding in het contract opgenomen? Een contract voor bepaalde tijd loopt in beginsel van rechtswege af. Dat wil zeggen dat het contract pas verloopt met het verstrijken van de termijn. Dit betekent dat u niet tussentijds kan opzeggen. Dit is wel mogelijk als in uw contract of in de cao staat dat u tussentijds mag opzeggen. Ook kunt u opzeggen als uw werkgever hiermee instemt. Als dit niet in uw contract staat of in uw cao, er geen sprake is van instemming van uw werkgever en u zegt de overeenkomst toch tussentijds op, dan bent u schadeplichtig wegens een onrechtmatige opzegging. De werkgever kan dan een schadevergoeding vorderen en dit is het loon wat uw werkgever u hoorde te betalen wanneer u de maanden die u te vroeg hebt opgezegd had gewerkt.