Meerderjarigen zijn handelingsbekwaam, en mogen zelf rechtshandelingen plegen. Kinderen vallen onder het gezag van hun ouders en hebben toestemming nodig voor alle rechtshandelingen. Maar ook voor handelsbekwame volwassenen gelden situaties waarbij toestemming nodig is, bijvoorbeeld van een echtgenoot. Wanneer die persoon weigert toestemming te geven, is het mogelijk om de rechter te vragen om vervangende toestemming te geven.

 

Vervangende toestemming bij paspoort

In sommige gevallen verloopt het contact tussen ouders of tussen ouder(s) en het kind niet soepel.  Wanneer een kind een paspoort aan wil vragen omdat het op vakantie wil, moeten de ouders of gezaghebbers daar toestemming voor geven. Wanneer de ouders geen toestemming kunnen of willen geven kan de aanvraag niet worden goedgekeurd en zal er geen paspoort worden afgegeven. Het kind heeft dan het wettelijke recht om de rechter te verzoeken om vervangende toestemming (vervangende verklaring) te geven.

Kinderen boven de 16 jaar kunnen zelfstandig met behulp van een advocaat een verzoek tot vervangende toestemming indienen. Kinderen onder de 16 jaar kunnen dit verzoek niet zelf indienen en zullen moeten worden vertegenwoordigd door bijv. de andere ouder of persoon die gezag uitoefent over het kind.

 

Vervangende toestemming bij verhuizen met kinderen

Wanneer gescheiden ouders gezag hebben over hun kinderen en één van de ouders wil verhuizen met de kinderen dan heeft deze ouder toestemming van de andere ouder nodig. Het komt regelmatig voor dat de ene ouder geen toestemming wil geven omdat de kinderen te ver weg komen te wonen waardoor die ouder meer afstand moet afleggen, kosten moet maken of tijd verliest om de kinderen op te halen en terug te brengen.

De rechter kan op verzoek, van de ouder die toestemming wil om te kunnen verhuizen, vervangende toestemming geven wanneer ouders hier onderling niet uit komen. Voordat de rechter toestemming geeft zal hij of zij eerst beoordelen of het belang groot genoeg is. Hierbij houdt de rechter rekening met alle omstandigheden.

De rechter houdt in praktijk met onder meer de volgende punten rekening:

 

  • Is de verhuizing binnen Nederland of naar een ander land? Begrijpelijk is dat bij een verhuizing naar het buitenland niet te snel vervangende toestemming wordt verleend: de ouder zal het kind veel minder zien dan wanneer het kind in dezelfde stad woont.
  • Betrokkenheid bij de opvoeding van het kind. Als de ouder die weigert toestemming te geven erg betrokken is, zal de rechter niet snel vervangende toestemming geven.
  • Het aantal contactmomenten na de verhuizing tussen achterblijvende ouder en het kind.
  • De afstand tussen oude en nieuwe woonplaats van de verhuizende ouder.
  • Of de verhuizing goed is voorbereid.
  • Leeftijd en de mening van het kind.
  • Toekomstperspectief.
  • Communicatie tussen de ouders. (Bij een verstoorde communicatie is een verhuizing niet heel handig.)
  • Vertrouwde omgeving van het kind.
  • Noodzaak, aard en de urgentie van de verhuizing. Zijn er minder ingrijpende opties om aan de noodzaak te voldoen?
  • Zijn de afstanden overbrugbaar?

 

Hulp nodig bij de aanvraag van een vervangen toestemming van de rechter?

Een advocaat moet een verzoek indienen voor vervangende toestemming van de rechter. Neem contact op met ons voor een goede advocaat in jouw regio.