Voor het openen van bijvoorbeeld een café zijn talloze vergunningen nodig. Stel dat het verzoek voor de belangrijkste vergunning wordt afgewezen. U bent het hier niet mee eens en wilt hier iets tegen doen. De oplossing hiervoor is bezwaar maken door middel van een bezwaarschriftprocedure.  

Wat zegt de wet over bezwaar maken?

Bezwaar maken houdt volgens de wet in dat een bestuursorgaan de bevoegdheid heeft een al dan niet door haar genomen besluit op verzoek van een belanghebbende opnieuw te beoordelen.

Bezwaar maken gebeurt door een bezwaarschrift in te dienen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.

De hoofdregel is dat voordat er een beroep bij de bestuursrechter ingesteld mag worden, bezwaar gemaakt moet worden. Op deze hoofdregel zijn uitzonderingen.


Waartegen?

Eerst moet u bepalen of er sprake is van een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. Niet tegen ieder besluit van een bestuursorgaan kan namelijk bezwaar gemaakt worden. Dit kan alleen tegen beschikkingen: besluiten in een concreet, individueel geval. Er kan geen bezwaar gemaakt worden tegen een wet. De wet richt zich tot iedereen en beperkt zich dus niet tot individuele gevallen. Een vergunning aanvraag is zo’n individueel geval, maar een boete bijvoorbeeld ook. Dit zijn besluiten die betrekking hebben op één individu. De wet zegt dat met zo’n beschikking gelijkgesteld moet worden: de schriftelijke weigering een besluit te nemen en het niet tijdig nemen van een besluit. Hiermee wordt bedoeld dat er dus ook bezwaar gemaakt kan worden wanneer een bestuursorgaan weigert een besluit te nemen of wanneer hij niet tijdig een besluit neemt. Wanneer het bestuursorgaan weet dat een bedrijf wacht op een vergunning om hun werkzaamheden voort te zetten, kan hij hier niet een jaar mee wachten. Dat zal sterke negatieve economische gevolgen hebben voor het bedrijf.

Belanghebbende?

Er kan alleen bezwaar gemaakt worden door een belanghebbende. Om te beoordelen of u belanghebbende bent, kunt u het artikel ‘belanghebbende’ lezen. Het is onvoldoende dat de belanghebbende déstijds belang had bij het besluit. Zijn belang moet nog steeds bestaan wanneer hij bezwaar wil maken. Dit wordt ook wel het procesbelang genoemd.

Uiterste datum?

Vervolgens dient u te kijken of de uiterste bezwaardatum nog niet overschreden is. Het bezwaarschrift moet in beginsel binnen zes weken na de beslissing ontvangen zijn door het bestuursorgaan. De wettelijke termijn gaat lopen vanaf het moment dat het besluit is verzonden. Deze datum zal te vinden zijn op het besluit. Wanneer u uw bezwaarschrift te laat indient, wordt het niet in behandeling genomen.



Het bezwaarschrift

Wanneer de zes weken nog niet verstreken zijn, kunt u uw bezwaarschrift opstellen.

1. Verzamel documenten

Brieven van experts, foto’s van de situatie of een situatieschets kunnen uw standpunt ondersteunen. Het is ook aan te raden een kopie van uw besluit mee te sturen.

2. Schrijf de brief (artikel 6:5 Awb)

Er bestaat geen standaard formulier dat ingevuld kan worden. Er bestaan wel vaste onderdelen. Zo dient u aan te vermelden:

  • Of u namens uzelf bezwaar maakt of namens iemand anders. Dit kan namens een bedrijf zijn. Vermeld dit en voeg de machtiging toe. Wanneer u bezwaar maakt tegen een besluit dat niet voor u genomen is, maar waarbij u bijvoorbeeld wel in uw belangen geraakt wordt, moet u dit belang vermelden;
  • Tegen welk besluit u bezwaar maakt;
  • Waarom u het niet eens bent met het besluit. Doe dit zo kort en zakelijk mogelijk;
  • Wat volgens u de beslissing zou moeten zijn. Hier kunt u verwijzen naar de documenten die u mee stuurt ter ondersteuning van uw standpunt;
  • Uw naam, adres, woonplaats en de datum waarop u het bezwaarschrift verstuurt;
  • De bijlages die u meestuurt;
  • Uw bezwaarschrift moet voorzien zijn van een handtekening.
  1. Maak kopieën

Voor uw eigen administratie is het handig de brief en alle documenten die u meestuurt te kopiëren.

4. Verstuur de brief

Het is verstandig uw bezwaarschrift aangetekend te versturen. Dit is voor u het bewijs dat u het bezwaarschrift heeft ingediend binnen de wettelijke termijn van zes weken. Ook wanneer u het bezwaarschrift afgeeft bij het kantoor van het bestuursorgaan, is het verstandig te vragen om een ontvangstbevestiging.



De beslissing

Binnen zes weken kunt u een beslissing verwachten. Wanneer er een adviescommissie is opgesteld, hebben zij 12 weken de tijd om te beslissen. Uitstel is mogelijk wanneer alle belanghebbende daarmee in hebben gestemd, de indiener van het bezwaarschrift daarmee instemt en andere belanghebbenden daardoor niet in hun belang geraakt worden en wanneer dit nodig is in verband met de naleving van de wettelijke procedurevoorschriften.

U kunt één van deze drie beslissingen verwachten:

  • Het bezwaar is niet-ontvankelijk. Dit zal de beslissing zijn wanneer u te laat uw bezwaarschrift heeft ingediend of wanneer u niet aangemerkt wordt als belanghebbende. Het bezwaarschrift wordt dan niet in behandeling genomen;
  • Het bezwaar is ongegrond. Het bestuursorgaan vindt uw argumenten onvoldoende om het besluit aan te passen;
  • Het bezwaar is gegrond. Het bestuursorgaan vindt dat uw argumenten juist zijn en neemt een nieuw besluit.

Beroep

Wanneer u het niet eens bent met de beslissing op het bezwaarschrift, kunt u beroep instellen bij de bestuursrechter.