Bij co-ouderschap dragen beide ex-partners zorg voor de opvoeding en de verzorging van hun kind(eren). Hoe de verdeling is en waar het kind voor welke periode woont, is afhankelijk van wat de co-ouders afspreken. Deze afspraken staan los van het ouderlijk gezag van het kind aangezien co-ouders niet het gezamenlijke gezag moeten hebben. 

Net als bij alle andere contracten en overeenkomsten, moeten de co-ouders overeenstemming bereiken over de punten met betrekking tot opvoeding en verzorging. Als de afspraken eenmaal vastliggen, dan blijven ze onveranderd tot de partijen gezamenlijk een wijziging toestaan. Zonder overeenstemming met de andere co-ouder is een eenzijdige wijziging niet toegestaan. 

Voor een succesvol co-ouderschap is het belangrijk dat de beide ex-partners bereid zijn om hun onenigheden uit het verleden opzij te zetten en samen afspraken te maken over het kind, omdat bij belangrijke beslissingen instemming van beide ouders nodig is.

Wat zijn de voordelen van co-ouderschap?

  • Het eerste en belangrijkste voordeel is dat het kind niet hoeft te kiezen tussen ouders. Voor een kind kan dit een ontzettend moeilijke keuze zijn.
  • Een tweede voordeel dat voor ouders belangrijk is, gaat over het meebeslissen over belangrijke zaken betreffende het kind. Het grote voordeel hierbij is dat beide ouders betrokken zijn en blijven, en het niet voorkomt dat één van de ouders zijn of haar band verliest met het kind.
  • Een derde voordeel van co-ouderschap is het financiële gedeelte. Beide ouders verdelen hun tijd, moeite, energie en geld om het kind op te voeden en te verzorgen. Het is in deze regeling niet zo dat een van de ouders wordt belast met de opvoeding terwijl de andere ouder er van af komt door slechts een maandelijks bedrag te betalen.

 

Wat zijn de nadelen van co-ouderschap?

  • Het eerste en belangrijkste nadeel is dat de tijd met het kind onderling verdeeld moet worden. Vaak werken beide ouders op dezelfde dagen en wordt het lastig om een eerlijke of simpele verdeling te maken van de tijd met het kind.
  • Een nadeel voor het kind kan zijn dat het niet plezierig is op te groeien in twee verschillende omgevingen en het vervelend kan zijn om steeds heen en weer te moeten gaan.
  • Nog een nadeel voor de ouders betreft eventuele verhuizingen. Aangezien het kind waarschijnlijk nog op school zit, moeten de ouders dichtbij elkaar blijven wonen. De ouders kunnen niet zomaar verhuizen voor bijvoorbeeld werk. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van de ouders in de praktijk beperkt.

 

Hoe regel ik co-ouderschap?

Voor co-ouderschap is het niet verplicht gezamenlijk ouderlijk gezag te hebben over het kind. Na de echtscheiding kan een co-ouderschap vastgelegd worden op twee verschillende manieren.

  1. Het co-ouderschap kan worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Hierin worden de afspraken, zoals hierboven vermeld, vastgelegd en ondertekend.
  2. Het co-ouderschap wordt via de notaris vastgelegd. Er wordt een notariële akte opgemaakt waarin het co-ouderschap is opgenomen. Op deze manieren kunnen er achteraf weinig misverstanden ontstaan over de gemaakte afspraken.

Hoe beëindig ik co-ouderschap?

Het is in de praktijk zeer lastig om een bestaande co-ouderschapsrelatie te beëindigen of zelfs te wijzigen. Hiervoor moeten de ouders, met een advocaat, naar de rechter stappen.

Toch zijn er een aantal gevallen te bedenken waarin een co-ouderschap ophoudt te bestaan: 

  1. Het co-ouderschap houdt op bij het overlijden van een van de ouders.
  2. Het co-ouderschap houdt op wanneer het kind meerderjarig is geworden.
  3. Het co-ouderschap houdt op wanneer het kind uit huis is gegaan voor zijn of haar meerderjarigheid.
  4. Het co-ouderschap houdt op wanneer ouders weer samen gaan wonen.