Boedelscheiding betekent een scheiding van bezittingen na een echtscheiding. Dit houdt in dat een gemeenschappelijke boedel bestond en deze moet worden verdeeld tussen de partners. Hierbij kunt u denken aan een koopwoning. Maar ook aan inboedel, geld, waardevolle spullen, schulden en andere waardevolle zaken. Een boedelscheiding kan lastig zijn wanneer de partners geen goed contact meer hebben. Hierbij kan het handig zijn om een bemiddelaar in te schakelen. Bij een boedelscheiding hebben de partners recht op een gelijk deel van de boedel, tenzij anders is overeengekomen in huwelijkse voorwaarden. Bepaalde zaken kunnen niet verdeeld worden, zoals kleding, beroepsspullen, sierraden, gedenkstukken aan de familie en andere zaken waar de ene partner aan verknocht is.

 

Waar moet ik rekening mee houden bij boedelscheiding?

Bij een boedelscheiding zijn er een aantal belangrijke zaken waar men rekening mee moet houden.

Allereerst is het zeer belangrijk om een lijst op te maken voor de boedelscheiding. Op deze lijst worden de bezittingen opgesomd. Per bezitting moet worden aangegeven wat de waarde ervan is. Soms kan het lastig zijn om direct de waarde van een bepaald goed te schatten. Denk hierbij aan een huis, een antiek meubelstuk, een oldtimer of een waardevolle vaas. In zulke gevallen is een taxateur geen overbodige luxe. Op deze manier kan de werkelijke waarde van een bepaald goed worden vastgelegd. Zo weet men zeker dat een goed niet ondergewaardeerd wordt. Na het vastleggen van de waarde van de bezittingen moeten de bezittingen worden verdeeld. En na deze verdeling kan worden gekeken naar de waarde van de spullen die zijn verdeeld per persoon en of het een eerlijke verdeling is. 

Ten tweede kan het van belang zijn te weten wat er gebeurt met de schulden. Bij een boedelscheiding wordt alles in beginsel evenredig verdeeld. Maar de partners blijven aansprakelijk voor de schulden die ze vóór de gemeenschap van goederen al hadden. Elk van de partners blijft afzonderlijk aansprakelijk voor zijn of haar gehele schuld. En de schulden die zijn gemaakt tijdens de gemeenschap van goederen, zijn voor rekening van beide partners. Dus beide partners kunnen aansprakelijk gesteld worden voor het betalen van de schuld. Dit kan echter niet voor het geheel. De partners zijn slechts voor de helft van de schuld aansprakelijk.

Ten derde kan het belangrijk zijn om een bemiddelaar in te schakelen. Het kan namelijk zo zijn dat de partners vanwege de scheiding slecht contact hebben. Ze willen het liefst zo snel mogelijk van elkaar af en hebben geen zin om nog te praten en te onderhandelen. Daarnaast zullen ze in bepaalde gevallen ook niet bereid zijn om compromissen te sluiten. Hierbij is het erg belangrijk om een derde partij in te schakelen die kan bemiddelen tussen de twee partners. Deze bemiddelaar heeft verstand van het recht en kan alle zaken en omstandigheden uitleggen en ophelderen. Daarnaast wordt er veel tijd en moeite bespaard door deze bemiddelaar. 

 

Boedelscheiding en erfenis

Bij een erfenis is er ook sprake van een boedelscheiding. Dit wordt vaak een boedelverdeling genoemd. Wanneer een persoon overlijdt, dan krijgen de erfgenamen de boedel. Vaak zijn dit de kinderen. Elk kind krijgt een gelijk deel van de boedel. Wanneer de echtgenoot nog in leven is, krijgt deze de helft van de boedel en nog een deel dat de kinderen zouden krijgen. Dus vijftig procent plus een deel dat gelijk is aan het deel dat elk kind krijgt. Hierbij is het handig om een notaris in te schakelen. Maar dat gaat natuurlijk wel geld kosten. Het is ook mogelijk om het voorbereidend werk te doen en de verdeling te berekenen en slechts naar de notaris te gaan voor de officiële akte. Het is dus niet mogelijk om zonder notaris de boedelverdeling te regelen.