Een woning kan in verval raken waardoor renovatie noodzakelijk is. Renovatie is het gedeeltelijk vernieuwen van de woning door grote herstellingen te verrichten of door de woning te vergroten. Ook de herbouw van een met de grond gelijk gemaakte woning valt onder de noemer 'renovatie'. Een renovatie gaat vaak gepaard met een verhoging van de huurprijs. De huurder is niet verplicht de verhoogde huurprijs te betalen. De huurder heeft namelijk het recht om (tijdelijk) een verlaging van huurprijs, ontbinding van de huurovereenkomst of schadevergoeding te vorderen bij een renovatie.

 

Redelijk renovatievoorstel voorleggen aan de huurder

Omdat de gevolgen zo groot zijn, dient de verhuurder de huurder vooraf, middels een schriftelijk voorstel, om toestemming te vragen. In dit voorstel moet bijvoorbeeld staan welke activiteiten zullen plaatsvinden, hoe lang dit gaat duren, wat de eventuele verhoging van de huurprijs zal zijn. Indien de huurder het niet eens is met het voorstel dan kan de verhuurder het voorstel neerleggen bij de rechter.

De huurder dient onder omstandigheden een 'redelijk' renovatie te gedogen. De wet geeft een vermoeden wanneer een voorstel redelijk is. Gaat het om een wooncomplex van ten minste 10 woningen en heeft 70% of meer van de huurders met het renovatievoorstel ingestemd, dan is het voorstel vermoedelijk redelijk. Indien u als huurder het niet eens bent met het voorstel, dan kunt u zich als huurder bij de rechter melden. Dat kan binnen 8 weken nadat de huurder op de hoogte is gesteld door de verhuurder dat 70 % procent het eens is met het voorstel.

 

Opzeggen huurovereenkomst

De verhuurder heeft het recht om de huurovereenkomst op te zeggen wegens dringend eigen gebruik wegens renovatie. De opzegging moet wel voldoen aan de wettelijke vereisten voor opzegging.